01 augustus, 2010

Duurzaam

Graag wilden we een duurzame verbouwing, naast goed materiaal gebruik en isolatie wilden dit ook bereiken door een slim ontwerp die optimaal gebruikt maakt van de situatie.

Flexibel wonen
Door in de winter kleiner te gaan wonen verbruik je minder energie. 'S winters is het ook vroeg donker dus is daglicht minder belangrijk. In het ontwerp verplaats het wonen in de lente dan ook meer naar buiten in een grote ongeïsoleerde serre. Die door de eerste zonne stralen snel opgewarmd wordt.

Warmte accumulatie
Door in deze serre veel steen toe te passen wordt de zonne energie overdag opgeslagen (warmte accumulatie). Zodat deze 's avonds langer warm blijft. 's Zomers kan deze massa andersom worden gebruikt. Door zonwering 's nachts open te zetten vind er uitstraling van warmte plaats. Dit werkt vooral goed bij heldere nachten. Ook helpt het om 's nachts ramen open te laten voor extra afkoeling van de massa.

Lage Temperatuur Verwarming LTV
De woning wordt ook geschikt gemaakt voor LTV. Een HR ketel heeft een hoger rendement bij lagere temperaturen. Hiervoor wordt in de keuken en badkamer vloerverwarming toegepast, zodat je 's ochtends heerlijke warme voeten hebt. In de huiskamer wordt wandverwarming toegepast. Dit geeft zeer comfortabele stralingswarmte vergelijkbaar met een openhaard. Daarnaast is bij stralingswarmte de gevoelstemperatuur hoger dus kan de verwarming een paar graden lager. Voor snelle opwarming worden er nog twee "Low H2O- radiatoren" geplaatst. Deze geven een warmte via convectie af.

Ventileren
In een goed geïsoleerde woning gaat de meeste warmte verloren door ventileren. De serre wordt dan ook gebruikt om de lucht voor te verwarmen. Dit door een donkere baksteen uit te kiezen voor de kopgevel, donkere kleuren absorberen namelijk meer warmte. De warme lucht die opstijgt langs deze gevel wordt bovenin afgezogen door de WTW unit. Deze afgezogen lucht wordt nog verder opgewarmd door energie te halen uit de afgezogen lucht uit de woning. Via de keuken plint wordt deze verse warme lucht de woning binnen geblazen. 's Zomers wordt de woning andersom geventileerd door de koelere noordgevel ook is hier een kleine gracht die ook voor extra koele lucht zorgt. De WTW unit verandert dan ook van functie in een normale afzuigunit . Door te kiezen voor een hoge serre met bovenin te openen ramen ontstaat een natuurlijke ventilatie (warme lucht stijgt op) en kan de gehele WTW unit overdag worden uitgeschakeld.



Was drogen
Daarnaast wordt de serre ook gebruikt voor het drogen van was. Bij het verdampen van water is namelijk veel warmte nodig. Door de was in een serre te drogen ipv binnenshuis bespaar je dus aanzienlijk op stookkosten. In het ontwerp is hier ook rekening mee gehouden. De wasmachine staat vlakbij de badkamer, vanuit de badkamer kan de was opgehangen worden in het bovenste gedeelte van de serre de was hangt hier niemand in de weg. De was kan vervolgens in de badkamer op een groot tafelblad worden opgevouwen en net buiten de badkamer is de kleding kast.

Verlichting
In de badkamer en de keuken is vaak extra licht nodig. In het ontwerp is dan ook een dakraam met lichtkoof opgenomen voor extra daglicht in deze ruimtes. Deze lichtkoof brengt het licht ook dieper in de donkere smalle woning.

Warmwater
Door de warmwater tap punten te groeperen en het centraal plaatsen van de cv ketel worden de waterleidingen naar de douche en keuken verkort, hierdoor gaat er minder warmte verloren in de leidingen en heb je meer comfort door direct warm water uit de douche & kraan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten